Evita jutjar

Encara que tinguis molt clar que la persona s’equivoca o s’ha equivocat en les seves decisions, és molt important que deixis de banda el judici i la crítica. Separa l’individu del seu comportament i respecta al màxim la seva realitat. Fes-li saber que entens que està experimentant aquests fets, sense invalidar la seva experiència ni intentar corregir o alliçonar.

Busca el millor moment per parlar, tingues cura del seu espai i transmet-li amb el teu llenguatge verbal i no verbal que pot comptar amb el teu suport sempre que ho necessiti.

Fes escolta activa

Escolta d’una forma clara, intencionada i empàtica tot el que et diu, i presta encara més atenció al que no t’expressa directament, a aquells sentiments emergents que no vol o no pot verbalitzar.

Dona-li temps a la persona de reflexionar i aclarir el seus pensaments, sense afegir opinions personals ni bombardejar-la amb preguntes o consells no sol·licitats.

I, sobretot, procura que mai se senti obligada a parlar amb tu.

Empodera sense paternalismes

Motiva i reforça positivament, però sense caure en la sobreprotecció o en una actitud excessivament paternalista que limiti l’autonomia i responsabilitat de la persona.

Emfatitza les seves capacitats i recorda-li totes les bones decisions que ha pres per si sola, i que segur l’ajudaran en el seu procés de recuperació.

ELS 6 “NO” * ELS 6 “SÍ” *

1

NO forcis converses incòmodes ni respostes obligades.

SÍ manté una actitud positiva, pacient i relaxada.

2

NO jutgis ni li diguis el que ha de fer. Mai!

SÍ mostra interès en tot moment.

3

NO envaeixis el seu espai.

SÍ pregunta: Estàs bé? Com et sents?…

4

NO busquis culpables.

SÍ parla des del Jo: Jo he notat, jo em sento…

5

NO comparis amb altres situacions o persones.

SÍ demostra que entens i respectes la seva realitat.

6

NO li treguis importància als problemes que t’explica.

SÍ promou que la persona participi de forma activa en la seva recuperació.