ET DESCOBRIM SITUACIONS MOLT REALS QUE PODEN AFECTAR LA TEVA SALUT MENTAL *

Relacions tòxiques

Coneix com son i com poden afectar a la teva salut mental.

Vull informar-me
Això va de relacions tòxiques. Literal!

Relacions tòxiques

Una relació tòxica és aquella situació en la qual, malgrat hi ha un sentiment d’afecte i amor cap a una persona, es donen amb freqüència situacions d’intens malestar i sofriment. Sentim que ens limita i ens impedeix créixer, i en els casos més extrems, que ens anul·la per complet.

Aquestes relacions no tan sols es troben en parelles, sinó també en amistats, família o feina.

TOT ÉS PER CULPA TEVA *

NO FACIS UN DRAMA D'AIXÒ *

EM NECESSITES *

AMB TOT EL QUE JO HE FET PER TU *

SI EM DEIXES, EM MATO *

EM FA PENA DEIXAR-HO *

Com detectar-les

Identificar les relacions tòxiques pot ser complicat, totes les relacions són complexes i poden donar lloc a malentesos.

Algunes situacions que ens poden ajudar a identificar una relació tòxica són:

  • Control. Una de les persones de la relació busca poder i domini sobre l’altra, controlant les seves accions, paraules i relacions.
  • Dependència o codependència. Un o tots dos membres de la relació senten que necessiten a l’altre per a sentir-se bé i experimenten un buit emocional quan no estan junts.
  • Idealització. Una o totes dues persones construeixen la relació sobre la base de mites de l’amor romàntic, la qual cosa genera expectatives inassolibles cap a l’altra persona i la relació.
  • Mentida. Quan una relació es basa en mentides pot deure’s a donar una imatge millor d’un mateix, per a ocultar una cosa negativa o per fugir de conflictes.
  • Caritat. Una persona manté la relació per por de fer mal a l’altra.
  • Delegació. Una persona de la relació cedeix la responsabilitat de totes les decisions a l’altra i no es fa responsable de cap aspecte de la relació.
  • Rancor. Una persona decideix mantenir la relació després d’un desengany, com una infidelitat, però no pot perdonar i utilitza la situació per a retreure-la amb freqüència.

Emocions relacionades

Ira
Tristesa
Ràbia
Sentir-se atrapat

Tips d'ajuda

  1. Identifica els patrons de relació tòxica. Tracta de vincular les situacions que et provoquen malestar amb algun dels tipus de relacions tòxiques que hem descrit.
  2. Escolta el teu voltant. Què opinen les teves amistats o la família sobre aquesta relació? És bastant comú que l’entorn més proper identifiqui la relació com a tòxica, malgrat les persones implicades no ho percebin així.
  3. Recupera els teus espais. Dedica temps a tot el que et faci sentir bé i reprèn les teves aficions i passatemps.

Necessites acompanyament psicològic?

Compta amb la nostra ajuda professional, gratuita i confidencial.

Contacta’ns

Situacions