ET DESCOBRIM SITUACIONS MOLT REALS QUE PODEN AFECTAR LA TEVA SALUT MENTAL *

Dismòrfia del selfie

Raons per fomentar una autoimatge sana i real, aliena a les xarxes i als filtres facials.

Vull informar-me
Això va de Dismòrfia del selfie, literal!

Dismòrfia del selfie

La dismorfofòbia és una percepció distorsionada de l’autoimatge i causa comportaments obsessivocompulsius. A més, les xarxes socials han empitjorat aquest problema, especialment TikTok i Instagram, amb la seva gran varietat de filtres.

El Boston Medical Center parla d’un nou fenomen conegut com a dismòrfia del selfie. Aquest es refereix a les persones que acudeixen a la cirurgia plàstica per a assemblar-se a les seves fotos editades a xarxes socials.

VULL VEURE'M IGUAL QUE AMB AQUEST FILTRE *

ÉS EL MEU SELFIE PERFECTE *

SURTO FATAL *

JO NO SÓC AIXÍ *

NIVELL DE CONFIANÇA: SELFIE SENSE FILTRE *

LES EXCUSES NO CREMEN CALORIES *

Com detectar-les

A totes les persones ens afecta la insatisfacció corporal en menor o major grau, però comença a ser dismòrfia del selfie en el moment en què modifica la nostra conducta. Alguns exemples són:

  • Intents de camuflar les suposades imperfeccions amb maquillatge o adoptant postures afavoridores
  • Comparació constant amb els altres
  • Verificació (mirar-se compulsivament al mirall)
  • Neteja i higiene excessives
  • Pessigar-se la pell
  • Inseguretat
  • Baixa autoestima
  • Conductes evasives (cancel·lar cites per a evitar ser jutjat)

Emocions relacionades

Ansietat
Tristesa
Frustració
Culpa
Inseguretat

Tips d'ajuda

  1. Evita les xarxes socials durant un temps. Gran part del que es mostra en xarxes no acostuma a ser real, però en veure-ho cada dia acabem acceptant-ho com a veraç i pot generar-nos inseguretats.
  2. No et facis fotos o vídeos amb filtre. Si només veus fotos teves amb filtre, aquesta imatge pot convertir-se en la teva autoimatge (la imatge que tens de tu mateix/a a la teva ment) i no et reconeixeràs quan et miris al mirall.
  3. Procura posar el focus en coses diferents de l’aspecte físic. Veritat que no valores a les persones que coneixes solament pel seu físic? Llavors no ho facis amb tu. Per a saber on posar el focus, fes una llista de totes aquelles coses de la teva personalitat que t’agraden o demana als teus amics que et diguin quines coses els agraden de tu.
  4. Cuida’t, però no facis que tota la teva vida giri entorn d’això. Cuida la teva alimentació i fes exercici, però no només per a agradar-te físicament, sinó per a estar bé de salut. I recorda que la salut mental també s’exercita i es cuida!
  5. Parla amb les teves amistats del tema. Reconforta saber que no ets l’única persona que té inseguretats amb el seu físic.

Necessites acompanyament psicològic?

Compta amb la nostra ajuda professional, gratuita i confidencial.

Contacta’ns

Situacions