ET DESCOBRIM SITUACIONS MOLT REALS QUE PODEN AFECTAR LA TEVA SALUT MENTAL *
Bullying
Coneix les diferents formes de bullying i què pot fer la víctima.
Bullying
El bullying o assetjament es refereix a totes les actituds agressives, intencionades i repetides, i sense motivació evident, contra algú.
Qui assetja busca imposar el seu poder sobre altres a través d’amenaces, insults, agressions o vexacions que poden durar mesos o inclús anys, mentre que la majoria de les seves víctimes pateixen en silenci dolor, angoixa i por.
En els casos més greus la situació pot acabar en suïcidi.
MOLESTES *
GALLINA! *
GORDAAAA! *
COM HO XERRIS ET MATO *
ETS UN NEN RATA *
NO PLORIS *
FAS PENA *
FAS NOSA *
Com detectar-les
Per a què un comportament sigui considerat com assetjament s’han de complir tres criteris diagnòstics a la vegada:
- Intenció de fer mal.
- Repetició de les conductes agressives.
- Abús de poder continuat i desequilibrat entre víctima i agressor
Tipus d’assetjament:
- Intimidació física: amenaces, assetjament i/o danys físics (atacs, violència simulada, extorsió, etc.).
- Intimidació tangible/material: La persona assetjadora utilitza el seu avantatge d’estatus social i/o recursos (econòmics, informatius o legals) per a dominar i controlar a la víctima.
- Intimidació verbal: Amenaces, burles per avergonyir a la víctima, insults, crítiques i judicis negatius constants o llenguatge racista, sexista o homofòbic.
- Intimidació passivoagressiva o encoberta: Forma menys coneguda que consisteix a comportar-se apropiadament amb la víctima davant dels altres, però que li fa mal de manera més subtil i indirecta.
- Ciberassetjament: Comportaments mencionats anteriorment que es transmeten a xarxes socials, missatges de text, vídeos, correus electrònics i altres formats digitals. Sí, el robatori d’identitat també és una forma de ciberassetjament.
Emocions relacionades
Tips d'ajuda
- Ciberassetjament. Recopila totes les proves i bloqueja a aquella persona de totes les teves xarxes socials i vies de contacte. Si segueix atacant, no dubtis a denunciar.
- Pensa en els motius que pot tenir qui t’assetja. Potser té enveja de tu o despertes les seves inseguretats d’alguna manera. Si entenem el perquè, tindrem més eines per enfrontar-nos-hi.
- Allunya’t d’aquesta persona. Bloca-la de totes les xarxes socials, procura no trobar-la a cap lloc. Això minimitzarà les possibilitats de rebre cap atac.
- No facis ni assumeixis el paper de víctima. Qui t’assetja buscar fer mal. Si veu que res del que et diu (encara que sigui en aparença) no t’afecta, no tindrà sentit que ho segueixi fent i s’aturarà.
- Enfronta’t a la persona. En moltes ocasions, el bullying acaba quan l’altra persona no mostra por, és directa i li demana que la deixi en pau.
- Demana ajuda. Recopila proves i actua amb el cap fred. Sobretot, parla, no s’ha de deixar-ho passar.
Necessites acompanyament psicològic?
Compta amb la nostra ajuda professional, gratuita i confidencial.
Contacta’ns