ET DESCOBRIM SITUACIONS MOLT REALS QUE PODEN AFECTAR LA TEVA SALUT MENTAL *

AUTOEXIGÈNCIA I PERFECCIONISME

L’autoexigència i el perfeccionisme són actituds que ens porten a posar estàndard molt alts sobre nosaltres mateixes. Si som persones perfeccionistes, és probable que sentim que tot el que fem ha de ser impecable, sense marge d’error. L’autoexigència és aquesta pressió interna que ens empeny constantment a donar el millor de nosaltres mateixes, la qual cosa pot ser positiu fins a un cert punt, però quan es torna excessiva, pot convertir-se en una càrrega.

Aquest tipus de pensament pot fer que ens obsessionem amb els detalls, ens frustrem per no complir les nostres pròpies expectatives o ens esgotem tractant d’aconseguir la perfecció en tot moment.

ENCARA LI FALTA ALGUNA COSA *

ESTÀ FATAL *

COM PUC SER TAN MEDIOCRE *

HA DE QUEDAR PERFECTE! *

NO ÉS SUFICIENT *

ÉS QUE NECESSITA MÉS *

Com detectar-les

  • Insatisfacció constant: Mai estem contentes amb el que fem. Sensació de no haver fet suficient o d’haver pogut fer més.
  • Por a l’error: Evitar prendre riscos o fer coses noves per a no cometre errors. Prefereixes no intentar-ho si no pots fer-ho perfectament.
  • Dificultat per a acceptar elogis: Resulta difícil creure que realment són merescuts.
  • El benestar depèn dels assoliments: Sents que només vals si tens èxit, i quan no aconsegueixes els teus estàndards, et castigues mentalment.
  • Comparar-se constantment: Mesurar-se amb els assoliments de les altres i valorar que no s’està a l’altura.

Emocions relacionades

Ansietat
Inseguretat
Angoixa
Desesperança

Tips d'ajuda

  • Establir metes realistes: No cal ser perfecta en tot. És millor fixar-se objectius assolibles i recordar que el progrés és més important que la perfecció.
  • Acceptar els errors com a part de l’aprenentatge: Ningú és perfecte, i equivocar-se és part del creixement personal. En lloc de castigar-te pels teus errors, intenta aprendre d’ells.
  • Desconnectar-se de la necessitat d’aprovació: No necessites que tothom et validi per a sentir-te bé. Treballa a valorar els teus propis esforços sense dependre del que uns altres pensin.
  • Donar-se permís per a descansar: És important saber quan parar, i escoltar el cos i a la ment. Prendre’s un descans no és un signe de feblesa, sinó una manera de cuidar d’una mateixa.
  • Parlar amb algú: Si sents que l’autoexigència i el perfeccionisme estan afectant el teu benestar, parla amb una persona amiga, familiar o professional de la salut mental. Et pot ajudar a posar les coses en perspectiva i trobar maneres més saludables de gestionar aquestes emocions.

Necessites acompanyament psicològic?

Compta amb la nostra ajuda professional, gratuita i confidencial.

Contacta’ns

Situacions